Τζωρτζ Όργουελ – Σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και πολιτική

Ο Τζώρτζ Όργουελ στο προφητικό και διεισδυτικό του βιβλίο «1984» έχει επινοήσει τον όρο Νέα Ομιλία, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η διαστροφή της γλώσσας και του καθημερινού λόγου, εξαφανίζοντας λεκτικά πλήθος εννοιών που βοηθούν και προάγουν την οποιαδήποτε αναζήτηση στη σκέψη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες έχασαν τον τρόπο να λεκτικοποιούν αυτό που σκέφτονταν, καταλήγοντας να μην μπορούν καν πρωτογενώς να αναρωτηθούν και να αμφισβητήσουν οτιδήποτε.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αν μη τι άλλο. Και πολιτικά χρήσιμη, ακριβώς επειδή είναι δηκτικά υπερβολική. Αλλά αν κάνει κανείς μια ηπιότερη προβολή της πιο πάνω σκέψης στην σύγχρονη πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της Ελλάδας, δεν μπορεί παρά να βρει άμεσες αναλογίες.  Οι πολιτικοί διαστρέφουν καθημερινά λέξεις και κοινά αποδεκτές έννοιες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μην εκτεθούν στους οπαδούς τους, αλλά και να εξυπηρετήσουν τα κατά συγκυρία κομματικά τους συμφέροντα. Έτσι, ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι πια φασίστας, δεν είναι ακροδεξιός, δεν είναι γνήσιος εκπρόσωπος του πιο χυδαίου λαϊκίζοντος εθνοπατριωτισμού (οι τσιρίδες και κορώνες των στελεχών του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας σε όποιον δεν είναι εγκεφαλικά πολτοποιημένος), αλλά απλά γνήσιος (γνησιότερος όλων) Έλλην πατριώτης και ανακηρύσσεται σε ισότιμο πολιτικό συνομιλητή και εσχάτως (με αφορμή το θέμα των πολύπαθων αλλοδαπών) σε διαμορφωτή της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας και προσοχής αυτήν την εποχή. Σε αγαστή συνεργασία βεβαίως με τα Μ.Μ.Ε. , κυρίως τα ηλεκτρονικά, επειδή ο κ. Καρατζαφέρης ξέρει να πουλάει καλά τον εαυτό του ως προϊόν, καθότι από τους παλιότερους στον χώρο των media.

Κατ’ αυτόν τον ίδιο τρόπο ο κ. Βουλγαράκης μπορεί να υπάρχει ακόμη στην πολική και να εμφανίζεται και στα κανάλια, καθότι «δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη και όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο να παει στον εισαγγελέα». Είναι εκπεφρασμένη άποψη κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. σχετικά με τα κατά καιρούς σκάνδαλα. Όπως ο κύριος Μαγγίνας, υπουργός Εργασίας και εισηγητής της ασφαλιστικής απορύθμισης που απασχολούσε ανασφάλιστους «φιλοξενούμενους» στο (αυθαίρετο;) αναψυκτήριο του. Όπως το παπαδοπαίδι, ο κ. Ρουσόπουλος, που δεν βλέπει καμία πολιτική ευθύνη για τα ανήκουστα σε πολιτισμένες χώρες αλισβερίσια που θυμίζουν υποσαχάρια Αφρική. Απλά παραιτήθηκε για να διευκολύνει την κυβέρνηση. Όπως ο κύριος Σουφλιάς, Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με το μικρό αυθαίρετο, ακυρώνοντας τα δυο πρώτα συνθετικά του αντικειμένου επί του οποίου προΐσταται. Όπως ο κύριος Μανούσης, οι κουμπάροι, ο ένας, ο άλλος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά και δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, δίνοντας την χαριστική βολή στο όποιο νόημα της έννοιας. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι δεν βρέθηκε και κανένας από τους τηλεαστέρες να τους επισημάνει το εννοιολογικό λάθος. Να τους εξηγήσει πως όταν μιλάμε για πολιτική ευθύνη μιλάμε για αυτό που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αποκαλούσαν ήθος. Και ότι όταν κάποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη είναι θέμα ήθους, κουλτούρας και πολιτισμού να σηκωθείς και να φύγεις αν έχει γίνει το παραμικρό. Είτε γιατί δεν το γνώριζες, όποτε είσαι ανεπαρκής, είτε γιατί συναίνεσες, οπότε είσαι απατεώνας. Αποδείξεις χρειάζεται μόνον ο εισαγγελέας και τότε για να σε στείλει φυλακή, όχι για να σε παραιτήσει, αλλά να που η νεοελληνική λεβεντιά το έχει διαστρέψει κι αυτό κι έτσι όλοι οι καρχαρίες κάνουν τα μπάνια τους στις πισίνες, μέρες που είναι.

Έτσι πιπιλάνε το μυαλό στον κοσμάκη να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι στο στομάχι που κοντεύει να αγγίξει πλάτη. Διότι οι αυθεντίες αποφάσισαν ότι «δεν γίνεται αλλιώς». Είναι μάλιστα και κοινωνικά δίκαια τα μέτρα κατά τα λεγόμενα τους κι ας επιβαρύνουν με έμμεσους φόρους δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα που ήδη πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα. Κι ας λεει το οποιοδήποτε οικονομικό εγχειρίδιο και αν ανοίξει κανείς, όποιας σχολής κι αν θέλει πως η επιβολή έμμεσων φόρων είναι η πιο αντιλαϊκή και άδικη ταξικά πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί. Κι όμως, τα περισσότερα έσοδα θα έρθουν από τους ήδη αδυνατώντες να κρύψουν έσοδα από το κράτος, τους τίμιους δηλαδή και από την ιδιαίτερα δημοφιλή εσχάτως ομοβροντία αυξήσεων σε βενζίνη, κινητά, αυτοκίνητα, ποτά, τσιγάρα κλπ ανελαστικά αγαθά που ρημάζουν το μηνιαίο μισθό της γενιάς των 700 ευρώ για την οποία τόσο κόπτονται όλοι τους και φροντίζουν.

Έτσι στο σουρεαλιστικό ΠΑΣΟΚ σκιώδης υπουργός Τουρισμού είναι η κα Άντζελα Γκερέκου, σύζυγος Τόλη Βοσκόπουλου βεβαίως βεβαίως. Επιτυχημένο μοντέλο με κορυφαία στιγμή της καριέρας της στο χώρο αυτήν που την εδραίωσε στο πάνθεον των ελληνικών ανδρικών φαντασιώσεων, φωτογραφιζόμενη καλλιτεχνικά γυμνή για ανδρικό περιοδικό των γραμμάτων και των τεχνών. Έχει υπάρξει επίσης σημαντική ηθοποιός, αναμορφώτρια του χώρου και εσχάτως αοιδός και στιχουργός του πονήματος «αυτοκολλητάκι μου», σε μια στιγμή κορύφωσης της οικογενειακής ευτυχίας αμερικανικού τύπου επιπέδου ταμπλόιντ. Υπουργός Τουρισμού κύριοι, εκεί που έχει διατελέσει, η Μελίνα ας πούμε. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο κεφαλές και τάσεις, αλλά είναι ακόμα συνασπισμός, έτσι το ΚΚΕ, αφοσιωμένο στο δίκαιο του εργαζομένου διατηρεί την επιχείρηση ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. με τους δυσχερείς όρους εργασίας των υπαλλήλων της. Έτσι κι οι σεμνοί ποιμένες μας τριγυρνούν με λιμουζίνες και αναπαύονται σε 5στερα ξενοδοχεία ή απολαμβάνουν πολυτελείς κρουαζιέρες, πνευματικού βεβαίως περιεχομένου. Αφορολόγητα, επιπροσθέτως.

Οι έννοιες και οι ανοχές διαστρεβλώνονται και ξεχειλώνουν, αντίστοιχα, τόσο επιτηδευμένα και με τέτοια συνέπεια, που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να είναι. Και έχουμε καταλήξει, καθότι παθητικά συνένοχοι, σε ένα έθνος «λεβέντηδων» Ελληναράδων που δεν τους καίγεται καρφί, αρκεί να έχουν SUV και γκόμενα στο δίπλα κάθισμα, μην μπορώντας να εστιάσουν καν, ποσώ μάλλον να επιδιώξουν, έναν ευρύτερο γενικό σκοπό, έναν τίμιο εθνικό στόχο και όραμα. Με ένα μυαλό παραγεμισμένο ποπ κορν και τσιχλόφουσκα Χόλιγουντ, με ένα σύστημα παιδείας που παράγει ανθρώπους με το φτωχότερο λεξιλογικό και εννοιολογικό πλούτο των τελευταίων δεκαετιών, μένουμε χλιαροί και αναίσθητοι στους ολοκαίνουργιους καναπέδες μας, με το ολοκαίνουργιο κλιματιστικό μας, ευτυχισμένοι μπρος στον βομβαρδισμό υποκουλτούρας από την ολοκαίνουργια LCD υπέρλεπτη τηλεόραση μας. Αδύναμοι να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε στο παραμικρό, όσο εξόφθαλμα λάθος, άδικο κι αν είναι. Εξισώνοντας τις κοινωνικές εξεγέρσεις του Δεκεμβρίου του 2008 με ένα μάτσο κωλόπαιδα που σπάνε τα μαγαζιά του κοσμάκη. Χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία αφύπνισης από τα κοχλάζοντα προβλήματά μας.

Κι έτσι μοιάζει, με λίγη φαντασία, σαν η αρχική σύλληψη του Όργουελ να βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή στην σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα, όπου τίποτα και κανείς δεν σκέφτεται και δεν αντιδρά απέναντι σε ό,τι του προτάσσουν ως αναπόφευκτο και αναγκαίο οι κρατούντες. Άραγε ο ίδιος θα χαιρόταν βλέποντας πως αποδώσαμε τη σκέψη του;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s