Michael Kiwanuka – Home Again (2012)

Ο Michael Kiwanuka είναι ένας δημιουργός και ερμηνευτής που έχει τις ρίζες του στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο, ενώ οι γονείς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ως πρόσφυγες τα πατρικά τους εδάφη στην Ουγκάντα. Όσο για την ηλικία του, μολονότι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς κάτι διαφορετικό (και μεγαλύτερο) ακούγοντας το δίσκο του, ο Michael έχει γεννηθεί το 1987 και άρα είναι μόλις 25 ετών. Επίσης, σαν γενικό άκουσμα θα τον τοποθετούσα πιο κοντά στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, παρά Ευρωπαίο ερμηνευτή. Τελευταία, αυτές οι λαθεμένες εντυπώσεις μού προκύπτουν όλο και συχνότερα, αφορώντας κυρίως νεαρούς σε ηλικία καλλιτέχνες, και με οδηγούν στο συμπέρασμα πως όσο ο κόσμος συμπυκνώνεται και ψηφιοποιείται, τόσο οι πολιτισμικές διαφορές που προκύπτουν από τα διαφορετικά περιβάλλοντα θα τείνουν να εξαλείφονται.

Έτσι λοιπόν, ο Kiwanuka είναι ένας αυθεντικός ερμηνευτής της soul, με τη μουσική του να εμπλέκει στοιχεία blues και folk σε συνδυασμούς και με ένα τέτοιο μέτρο που δύσκολα μπορούν να φανερώσουν την ηλικία του, αφού ο ήχος είναι σαφώς ωριμότερος απ’ ό,τι θα περίμενε και θα αξίωνε κανείς από έναν 25χρονο. Συγκρίσεις με καλλιτέχνες όπως οι Terry Callier, Curtis Mayfield, Van Morrison ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους  στο Διαδίκτυο και τα εξειδικευμένα sites, ο ίδιος όμως εντοπίζει ως κύριες επιρροές του τους Ottis Redding και Bob Dylan. Παρόλ’ αυτά, όσο ήταν ακόμα μικρότερος ήταν θαυμαστής σχημάτων όπως οι Nirvana, Radiohead, Blur και ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε rock σχήματα.

Ακούγοντας τον πρώτο προσωπικό δίσκο του νεαρού ερμηνευτή μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως δεν πρόκειται για κάτι ρηξικέλευθο και εντυπωσιακό. Για την ακρίβεια μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς ο Kiwanuka μοιάζει να έχει κατανοήσει και αγαπήσει τη δύναμη και την ιστορία του μουσικού ιδιώματος που επέλεξε και πατώντας σταθερά στις βάσεις του, προσθέτει το δικό του προβληματισμό, το δικό του συναίσθημα, με ήχους και ενορχηστρώσεις που αποτελούν τη χρυσή τομή μεταξύ retro νοσταλγίας και σύγχρονης αισθητικής. Προσωπικά έχω ήδη αγαπήσει κάποιες συγκεκριμένες στιγμές του δίσκου, θεωρώ όμως πως το γεγονός ότι μπορεί να παιχτεί από την αρχή μέχρι το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον και χωρίς να κουράζει σε οποιοδήποτε σημείο, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δίσκου. Κι εκείνο που αφήνει του ακροατές να περιμένουν τη συνέχεια με ανυπομονησία.

https://rapidshare.com/files/3311961798/MicKiw_-_HomAg__2012_.rar

password: injazzenious

3 responses to “Michael Kiwanuka – Home Again (2012)

  1. Εξαιρετικές επιλογές και ανακλαστικά όπως πάντα. Είχα ακούσει δυο κομμάτια και ήξερα ότι θα τον λάτρευες – και ιδού. Cheers, mate!

    • Καλώς τον!

      Είναι φοβερός ο τύπος όντως! Αν έχεις κι άλλα τέτοια υπόψη σου, ρίξε ένα μήνυμα! Όλα καλά;
      Καλό Πάσχα

  2. Παράθεμα: Michael Kiwanuka – Love & Hate (2016) | Σκέψεις (πρωτίστως) γύρω από τη μουσική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s