Algiers – Algiers (2015)

algiers-algiers-2015

Ένα από τα πιο αξιόλογα σχήματα με τα οποία ήρθα σε επαφή το 2016, είναι το συγκρότημα των Algiers. Μολονότι το ντεμπούτο της είχε πραγματοποιηθεί ήδη από το 2015, προσωπικά δεν είχε τύχει να τους ακούσω. Τελικά τους άκουσα ένα πρωί, περπατώντας προς τη δουλειά, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχω ανακαλύψει μέχρι σήμερα προκειμένου να αφιερώνω μια ώρα την ημέρα σε άσκηση και μουσική συνάμα. Δεν περισσεύει ο χρόνος… Την εισαγωγή αυτή δεν την έκανα τυχαία, αλλά για να τονίσω το γεγονός πως οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές για να ακούσεις σε βάθος ένα δίσκο, με ακουστικά και κλάξον να μη βοηθάνε καθόλου. Παρ’ όλα αυτά, ο δίσκος μου κέντρισε το ενδιαφέρον και τον έβαλα στην άκρη, προκειμένου να τον ακούσω κάποια στιγμή με την ησυχία μου στο στοιχειωδώς καλύτερο σπιτικό περιβάλλον – ηχοσύστημα.

Για να μην τα πολυλογώ, ακούγοντας το δίσκο, το πρώτο που μπορώ να πω είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά προσπαθώντας να αποδώσω στον εαυτό μου τον ίδιο το πώς ακριβώς θα περιέγραφα την εντύπωσή μου, το τι ακριβώς ήταν αυτό που άκουγα. Μια περίεργη, ενδιαφέρουσα, προκλητική μίξη ήχων, τεχνικών, ύφους, σε μια απόδοση τόσο «λογική», που σε εκπλήσσει. Βλέπετε, blues, funk, punk, industrial, dub, gospel και περίπου ό,τι μπορεί να βάλει του ανθρώπου ο νους συνδυάζονται σε ήχους που είναι αρτιότατοι, πρωτότυποι, προκλητικοί και μαγνητίζουν την προσοχή. Ταυτόχρονα, ο αιχμηρός λόγος, η έντονη κοινωνική συνειδητοποίηση και κριτική κατακλύζουν σαν χείμαρρος τις «επιθετικές» συνθέσεις και τελικά, καταλήγουν να σε καθηλώνουν, σε έναν δίσκο που ακούγεται όχι όλες τις ώρες, σίγουρα σε αυξημένη ένταση και προκαλεί δυνατές συγκινήσεις. Σπάνια πλέον νιώθω τόση έκπληξη, ακούγοντας ξανά και ξανά έναν δίσκο, ανακαλύπτοντας σταδιακά ολοένα και περισσότερους λόγους για να με ενθουσιάζει και να με κάνει  σέβομαι τόσο το αποτέλεσμα.

Η ιστορία του συγκροτήματος έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για ένα αρκετά ετερόκλητο σύνολο, που παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη από το 2009, ο πρώτος τους δίσκος προέκυψε μόλις το 2015. Κατοικούν σε διαφορετικές χώρες και είχαν μείνει σε επαφή μέσω του διαδικτύου, με την ανταλλαγή email σχετικά με τη δουλειά και τις επιρροές τους. Πολυτάλαντοι και με διαφορετικά υπόβαθρα όλοι τους, έκαναν κυρίως εντύπωση από τις ζωντανές εμφανίσεις τους, όπου η ενέργεια και ο δυνατός και πρωτότυπος ήχος τους κέρδισε τις εντυπώσεις και τους εξασφάλισε το πρώτο τους single to 2012, για να ακολουθήσει το ντεμπούτο τους το 2015. Ένα ντεμπούτο τόσο εντυπωσιακό και υποσχόμενο, που απορείς πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί.

One response to “Algiers – Algiers (2015)

  1. Παράθεμα: Algiers – The Underside of Power (2017) | Σκέψεις (πρωτίστως) γύρω από τη μουσική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s